De Lessen

We zijn aan het werk om een uitdagende reeks lessenseries van ‘Kijk, ik ben kunstenaar’ samen te stellen.

Les Groep Kunstdiscipline Project
1 1/2 Schilderen Maak je eigen droomkamer
2 3/4 Ontwerpen gemengde technieken Maak je eigen wenskaartvaas
3 5/6 Fotografie Thuis op school
4 7/8 Vormgeven Kijk, mijn poster!
       

De lessen worden via de website van KIBK door de leerkracht zelf gegeven met behulp van het digitale schoolbord.

De lesduur varieert van 4 tot 8 weken, maar kan gemakkelijk door de onderwijzer aangepast worden aan het tempo van de groep.

Elke lessenserie start met een videofilm. Leerlingen zien een kunstenaar gefilmd in zijn of haar atelier. De kunstenaar heeft vanuit haar of zijn kunstdiscipline een kunsteducatief project voor leerlingen uit het primair onderwijs ontwikkeld.

Aan elk project is een onderdeel kunstgeschiedenis gekoppeld. Het onderdeel kunstgeschiedenis is nauw verwant aan de kunstdiscipline van de kunstenaar en met de inhoud van het door de kunstenaar gemaakte project. De kinderen komen meer te weten over kunst, kunstenaars en kunstgeschiedenis.

In iedere lessenserie geeft de kunstenaar opdracht aan de kinderen om zelf een kunstwerk te maken.

Een belangrijk onderdeel vormt het nadenken door de kinderen over kunst en over de zelf uitgevoerde projecten en de resultaten daarvan: zelfreflectie, oriëntatie op jezelf en de wereld en kunstzinnige oriëntatie. Vragen die daarbij aan de orde kunnen komen zijn: wat is mooi, waarom kijk je er graag naar of waarom juist niet? Kinderen leren daarnaast ook zichzelf en de kunstwerken te presenteren. Kinderen krijgen een andere kijk op kunst als onderdeel in onze maatschappij!